torsdag 19. november 2009


Levende bilder av mark og trær og blomster
et sitat fra 1889 av Gertrude Jekyll

Her kan du lese om et av mine forbilder :

Gertrude Jekyll 1843-1932. Hun var den som gjenreiste hagekunsten i England.
( hun hadde et forhold til arkitekten Edwin Lutyens. Han var 20 og hun var 46 år.) De arbeidet sammen i mange år. Hun med hagedesign og han med hus.

Hun var inspirert av art and craft bevegelsen som igjen var inspirert av tankene til den engelske kunstkritikeren John Ruskin, spesielt boken The Stones of Venice (1853) og kapitlet "The Nature of Gothic."Hun var også inspirert av arbeidet til designeren William Morris. Stilen skulle ikke ha så stilsikre elementer som de historiske epokene hadde hatt.( men man kan se på stilen at den hadde nygotiske elementer i seg.)
Art and craft bevegelsen ville bort fra det industrielle utrykket de ville ha frem det personlige og håndverksmessige. Beplantningen skulle se ut som de alltid hadde stått der fra naturens side. Men det lå en nitidig planlegging bak, som ikke skulle avsløres av de som kom for å se. Stedets egenart var det viktigste elementet når man skulle planlegge en hage. De store hovedtrekkene skulle planlegges først så de mindre underordnete, så de vakre detaljene ”flowery incidens”.
Man skulle ikke blande løker med sommerblomster. Store partier med hver sort var viktig slik at det alltid blomstret et sted i hagen. Bedene skulle være langstrakte så det ga et inntrykk av drive. Plantene var plantet i divisjoner med komplementær farger. Altså farger som står på motsatt side av fargesirkelen.

Hun brukte ofte lammeører som kantplanter. Det er en rekke sorter av lammeører (Stachys byzantina) 'Silver carpet' utmerker seg fordi den ikke blomstrer. Jeg bruker den fordi den gir en fantastisk effekt som kantplante og som bunndekke. se linken:http://www.hestercombegardens.com/


Bergenia 'Abendglocken' er en annen flott kantplante som Gertrude Jekyll brukte i sine bed.Husk å klippe ned alle fjorårets blader på Bergeniaplanten gjødsle godt så blir plantene flotte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar